The police recruitment examination is to hold on the the 29th day of august 2016, It is to hold in the different states in the country, I have taught it wise to give my readers a list of the Nigerian Police recruitment past questions and answers. The reason for this is that in the past years, the Nigerian Police examiners usually repeat some of these questions.

Nigerian Police recruitment past questions and answers.

Nigerian Police recruitment past questions and answers

1) When was Nigeria Police Force(NPF) established?
ANSWER: 1930
2) What are the objective of Nigeria Police Force?
ANSWER: The Nigeria police force objective is to enhance the quality of life in our country by working in partnership with the community and in accordance with constitutional rights to enforce the laws, preserve the peace, reduce fear and provide for a safe environment .
3). What is the Nigeria police force motto?
ANSWER: the police are your friends
4) What is the name of the Current Nigeria Police Force IGP?
ANSWER: IGP Ibrahim Idris Kpotun
5) Who is the present Chief of Defence Staff?
ANSWER: Major Gen. Abayomi Gabriel Olonisakin
6). What is the full meaning of NPF?
ASWER: Nigeria Police Force
7). What is the full Meaning of IGP?
ANSWER: Inspector General of Police
8). Who is the current Senate president of Nigeria?
ANSWER: Sen. Bukola Saraki
9). What year was Nigeria Police reorganized into 7 area command?
ANSWER: 1986
10). When did Nigeria got her independeence?
ASWER: 1 october 1960
11). Name the government agencies that supervise the affairs of Nigeria police force?
ANSWER:
i). The Police service Commision(PSC)
ii). Ministry of police affairs
iii). The Nigeria police council(NPC)

READ ALSO: Ranks In The Nigerian Police Force

12). When did Nigeria become a Republic?
ANSWER: 1 october 1963
13). What is the staff strength of Nigeria police force?
ANSWER: 371,800 officers
14). Name the 7 area Commands of Nigeria police force?
ANSWER: (Adamawa, Gombe, Jigawa, Kano, Katsina, Lagos, Ogun.)
15). what year did Nigeria civil way started and ended?
ANSWER: Started 1967 and ended 15th jan. 1970
16). who is the first Executive president of Nigeria?
ANSWER: Alh. Shehu Shagari
17) Which year was Nigeria flag designed and who designed it ?
ASWER: Nigeria flag was designed by Mr. Taiwo Akinkumi in 1959
18) Who is the current Speaker of Nigeria House of Representative?
ANSWER: Yakubu Dogara
19) what is the Current population of Nigeria?
ANSWER: 183 million
20) Who is the First Inspector General of Police in Nigeria?
ANSWER: Louis Edet
21) How many local government do we have in Nigeria?
ANSWER: There are 774 local governments in Nigeria as written in the Nigerian Constitution 1999
If you can carefully study these Nigerian Police recruitment past questions and answers, then to some percentage, you are ready for the Nigerian Police examination.

Leave a Reply